Utbildningens innehåll

Vår yrkesutbildning är distansutbildning på 14 månader som varvar teori och praktik. De obligatoriska utbildningsblocken är:

Utöver detta skall eleven närvara som praktikant på en Grundkurs samt utföra praktik med mentor. Detta planeras självständigt.

 

Terminsstart 11-13 oktober 2024

Dessa tre (3) dagar har vi fullt upp. Vi ska hinna med att gå igenom affärsplan, försäkringar, vad det innebär att starta eget och mycket mer som du behöver veta för att driva ett eget företag. Kvällarna fylls upp av grupparbeten.
Vi hinner också med att verka ett stort antal hovar. Ni kommer att få med er material hem, som kommer att följa med er under en lång tid – ja även ut till stallarna!

Hero utbildningens Innehall

Anatomikurs

Det blir fokus på den nedre rörelseapparaten benen. Från knä och has, ner till hoven.

Genomgång av benämningar som används av bl. a. veterinärer, dorsal o lateral för att ta några.

Hovsjukdomar och deformationer

På denna kurs går vi på djupet varför hoven har den form eller deformation som den har, och hur man kan åtgärda detta och förbättra för hästen.

Hästen, hoven & hälsan

I detta block lyfter vi blicken från hovarna och tittar på hela hästen. Från vilken mat den bör äta, genom magen och vad som händer där, och till det kommer ut igen. Vad kan man se för tecken på utsidan som härrör från insidan hos hästen.

Hovfunktion, anatomi och neurologi, med professor Robert Bowker

Professor Robert Bowker går igenom hoven från cellnivå, till funktion och utseende på hoven.
Han har i sin forskning bl. a. inriktat sig på hur nerverna i hoven hjälper hästen att känna av underlaget, och hur hoven är uppbyggd för att kunna hantera all energi som uppstår vid hovens landning. Robert Bowkers forskningsresultat har under de senaste tjugo åren presenterats för en stor publik, både internationellt och nationellt.

Praktik tillsammans med mentor

Varje elev får en mentor som följer eleven under hela utbildningen. Ni följer med en mentor under dennes jobb. Från början, för att se och lära, sedan börjar ni själva verka tillsammans med mentorn.

Praktik på kursen ”Grundkurs i hovverkning”

Detta innebär att du ska närvara vid en Grundkurs och praktisera dina nyvunna kunskaper genom att visa och beskriva för kursdeltagarna hur man verkar en hov, och träna på att svara på frågor som kommer upp. Något som är en stor del i yrket som Hovformsspecialist – beskriva för hästägare vad vi gör och varför, så de (också) känner sig trygga i våra händer (inte bara hästen)!

Examen

Äntligen! Denna dag innehåller dels ett teoriprov (max tre timmar) och dels ett praktiskt prov, som består i att verka en häst – du har 90 minuter på dig. Innan examen skall du ha deltagit i samtliga block presenterade ovanför, och fått godkänt/klartecken i dessa.

Adress

SANHCP
Adress: Hooka AB
Svartsbo 45
816 94 Ockelbo

Besöksadress:   Verkstadsvägen 1
816 92 Lingbo

Sociala medier
Copyright © 2024 SANHCP. All Rights Reserved.